lördag 12 december 2009

VIK support i halvtid.


VIK Hockey support trummar på. Tänkte jag kunde ge min syn på supporterklubben så här långt nu när serien vänt och allt. Och vi måste kunna vara kritiska och se saker ur en annan synvinkel för att vi ska kunna fortsätta vara något att räkna med och hela tiden sträva efter att bli bättre på det vi gör. Detta är alltså min egen syn på vik hockey support och har ingen koppling till organisationens ståndpunkt i frågorna. Jag kan inte vara nog så tydlig med detta då denna sida ej representerar vik hockey support utan enbart mig själv och mina egna åsikter.

Att bilda opinion.
Jag tog debatten med några dalmasar uppe i Ejendals om vikten av att ha en stark supporterklubb som kan ryta i när det behövs och inte fastna i knät på klubben. Jag tog fram superstars som ett exempel och bollade frågan om hur och på vilket sätt superstars kan bilda opinion för sin sak när supporterklubben sitter så nära inpå klubben? Dalmasarna höll med om att det kunde bli ett problem. Att supporterklubben riskerade att bli avväpnade av sin egen klubb på grund av det alltför nära samarbetet. ( Emil Nilsén arbetar bland annat för klubben på marknadssidan).

Frågan från min sida var; Varför agerar inte Superstars på den uppenbara misskötseln av Leksands IF?
VIK Hockey support har ett samarbete med klubben men har varken någon styrelsepost, ledande befattning eller någon anställd inom VIK. På sin höjd kan supports ordförande skriva en del matchrapporter för VIK på ideell basis. Support har således heller inget att förlora på att bilda opinion för sin sak när klubben sköts på ett sätt som på sikt kan stjälpa snarare än hjälpa. Det allmänna opinionsläget hörs tydligt på läktaren och förs fram av publiken. Diskussionerna tas av support bakom stängda dörrar genom samtal och dialog. Det är där vi kan påverka mest. Genom dialog och genom att försöka förstå varandra. Här fungerar support som en brygga mellan individen och klubben och jag anser att detta har fungerat bra.

Klubben har lyssnat och släppt in oss i debatten. När Bosse Wallin väckte gammalt ont blod till liv så var klubben snabb med att utlysa ett möte med representanter från support för att reda ut och belysa problemet från bägge hållen. Därmed inte sagt att samarbetet fungerar prickfritt och att vi alltid kommer överens. Finns ingenting som är fullkomligt utan vi måste alltid sträva efter att bli bättre.


Vad menas då med jämförelsen med Superstars? Jag anser att det alltid att svårare att ta debatt mot sina egna jobbarkompisar än att komma som utomstående och ta en ärlig och naken diskussion. Med tanke på situationen i Leksand med de försvunna miljonerna och de innestående elitseriedrömmarna så är det ett under att Superstars inte reagerat kraftfullare.
Det här problemet finns inte hos oss.

Resedelen.
Vi kommer alla till den insikten att det ibland finns viktigare saker här i livet, all heder åt det. En vacker dag kommer också jag till den insikten och då är den här bloggen ett minne blott. Gamla reseansvarig gjorde ett mycket bra arbete med den del av VIK Hockey support som hela tiden ska vara rullande för att vi ska kunna representera oss själva och stödja laget på så många ställen som möjligt. Höjdpunkten var Örebro borta och det var också den resan som var den sista för bussfürer, "somemightsay". Nu ska vi andra axla den rollen och efter första bortaresan som blev nu i Fredags mot Leksand så har jag kommit till insikt att detta verkligen inte är någon barnlek.

Motgångar gör det svårt.
Vad support dock slagits mot är motgångar av alla dess slag. Publiken på sektion S sviker när laget sviker och klackverksamheten har begränsats till de större matcherna. Detta är ett problem när support ska försöka anordna bussar till exempel. Sex bokade till Mora, buss kom iväg i Fredags men den var långt ifrån full. Den negativa reklamen av en tom klacksektion blir blytung när representanter för klubben samtidigt går ut i olika medier och kör dolken ännu längre in i ryggen på oss som står där och i alla fall försöker. Händelser så som Tornbergs hot och avhopp, Ivarssons avgång med flera har på något sätt lagt en stor skugga över supporterklubben.

Lundmark talar om vildhjärnor och Wallin talar om spottande supportrar och att support bara har verksamhet när Leksand kommer och vist, det sista kan jag hålla med om. Men vem ska vi skylla detta på? VIK Hockey support? Publiken som sviker? Eller VIK som inte förmår spela den hockey som folk i Västerås vill se? Produkten VIK är i nuläget inte speciellt attraktiv och det märks på flera plan.


Det här är inget signifikativt för Hockeyn i staden och VIK. Träffade en gammal känd matchvärd på gymmet och efter vidare diskussioner menade han att samma fenomen hittar vi på den grönvita läktaren. Publiken sviker när laget förlorar. Thats it. Västerås i sitt trångsynta
nötskal. Men trots allt detta så saknas det heller inte ambitioner. Eftersom detta inte är den officiella hemsidan så vill jag inte gå in på organisatoriska detaljer men jag kan säga att support utvecklas på alla plan och strävar hela tiden efter att hitta nya marker att gå på.

....
Glöm inte att ni fortfarande kan rösta på vilken T-shirt som ni helst skulle vilja köpa. Resultatet är vägledande för vilken utav dessa två som kommer att bli supports nästa souvenir. Skrolla ner så finns exemplaren på bild.
Glöm heller inte att det redan nu går att boka sig till matchen med det feta M:et. Örebro - VIK. Glid in på forumet. Har ni inget konto, fixa ett konto, gå in på resetråden och läs hur ni ska göra för att boka er. Revanschen kan inte tas om inte vi intar deras läktare och för ett jävla liv.

Bloggen har också en tävling på gång med ett mycket fint pris. Mer info längre fram för er som följer bloggen. Hemligt än så länge man jag kan säga att det rör sig om matchen mellan Örebro - VIK.

1 kommentar:

Olof Loklint sa...

Bra inlägg som belyser viktiga frågeställningar. Sida vid sida är bättre än att sitta i varandras knän.

Personligen tror jag att en god och växande supporterkultur endast kan få näring genom ett fungerande samarbete mellan parterna. Känner supportrarna att deras aktiva roll på läktaren är uppskattad av föreningen ökar intresset i kvadrat att delta.

Tror däremot inte att supportrar generellt är intresserade av att vara med och ”styra” en förenings utveckling. Däremot är det ställt utom allt tvivel att en ”vi- känsla” är utomordentligt viktig. Vi tillsammans tar med och motgångar.

Det blir med andra ord en balansgång mellan två saker. Att samverka samt att kritiskt granska. En förening värd namnet är öppen att ta till sig kritik, när så är befogat, men då måste även supporterföreningen vara beredd till samma sak. Föreningen måste även den få framföra sina synpunkter på hur supportergruppen agerar.

Enligt mitt förmenade skall en supportergrupp alltid stå utanför en förenings interna arbete. Det är däremot en helt annan sak att man ständigt för en dialog inför eller under säsong för att stärka samarbetet.

Personligen anser jag även att en supporterförening inte blir trovärdig utan föreningens uttalade stöd. Samverkan fungerar inte ensidigt. Skall supportrar älska VIK ja då måste banne mig föreningen älska sina supportrar!

Vi pratar med andra ord om äktenskap. Och det vet alla att inom ett äktenskap finns det utrymme för både ris och ros - så länge kärleken består:)