tisdag 22 december 2009

Ett besök i VIK - arkiven.

Bloggen goes elite prospects

För att bota min rastlöshet har jag tillbringat senaste halvtimmen med att rota i VIK - arkiven som finns tillgängliga här på nätet. 00 - talet är snart slut och det är dags att vi summerar. Jag smygstartar med denna artikel om spelare vi minns under 00 - talet.

Minns ni till exempel att...

... Marcus Söderkvist, Stefan Holmgren och Mattias Holmstedt spelade med VIK redan under konkursåret 99/00, dock med J18 och J20. Säsongen 02/03 tog Söderkvist steget upp i A - laget och inledde sina åtta raka säsonger i VIKs A - lag. (Rättelse om den statistiken finns längst ner)

Stefan Holmgren fick under sex matcher förtroendet i VIK black Eagles under konkursåret. Facit blev 2 utvisningsminuter, noll poäng.
15 matcher i J20 blev det annars för Stiffen som satt utvisad 44 minuter under den tiden. Mörrum lockade med allsvenskan. Två säsonger sen var Stiffen tillbaka i VIK, som då var nykomlingar i Allsvenskan säsongen 02/03.

Holmstedt spelade dock 40 matcher med VIK black eagles under konkursåret. Efter kraschen ledde flyttlasset till Kumla och därifrån blev det en utflykt som varade enda fram till säsongen 08/09 då Holmsted var tillbaka i VIK. Det blev dock bara en säsong.

... Årets nyförvärv Jonnie Karlsson var en i laget när VIK slogs om sin överlevnad säsongen 99/00.
... Erik Ersberg, otroligt saknade Ersberg, var 2000 - talets burväktare åt VIKs J18 och J20.

... Daniell Grillfors spelade med J18 och J20 fram till säsongen 02/03 då han tog plats i laget och spelade med A - laget i ytterligare tre säsonger innan han gick över till HV71, som dock lånade ut skridskostarke Grillfors till VIK i ytterligare en säsong. Säsongen 05/06 var hans sista säsong i VIK. Hemvändaråret då Popovics och Zetterberg tillsammans med Juhlin skulle ta VIK till nya höjder. Alla vet ju hur det slutade. (Rättelse längst ner)

... Jens Lodén, Örebros för oss ökände målvakt som alltid agerade vägg när han mötte VIK spelade J20 hockey med VIK under säsongen 99/00. I statistiken står det även att han varit en i laget under en (1) match med VIKs A - lag säsongen 97/98, och även tre matcher med VIKs A-lag under säsongen 99/00. Det var mer än vad jag viste.

... Andreas Lindh spelade med VIK Black Eagles 1995 till och med 1997. På dessa två säsonger spelade Lindh blott 13 matcher. 1998 lämnar Lindh VIK för diverse äventyr i Södertälje och Hammarby. Fem säsonger senaste kommer dock Lindh tillbaka till VIK efter att ha samlat på sig en hel del hockeyerfarenhet med spel i allsvenskan och elitserien (SSK 01/02).

... Tobias Bössfall har spelat elitseriehockey med både Leksand och Linköpings HC. Bänknötare dock i 16 matcher sammanlagt. Han fick dock stå i Tranås som 00/01 var i allsvenskan. 11 matcher med en räddningsprocent på 87.72% ledde honom till VIK säsongen 02/03. Tre säsonger blev det i A-laget.
....
Så många namn, så många år, så många minnen. Här är ett axplock av alla spelare som inte längre spelar i VIK som jag minns på ett eller annat sätt under årens lopp från år 2000 fram till nu.

Andreij Lulin, Jocke Leijon, Tobbe Lilja, Robin Persson, Mattias Lööf, Niklas Lihagen, Patrik Zetterberg, Fredrik Nilsson, Peter Popovic, Patrik Berglund, Mickis Backlund, Johan Berggren, Henric Björkman, Mickael Romö, Rasmus Olheden, Fredrik Sandgren, Rikard Ekström, Emil Axelsson, Anton Hedman, Kim Sunna, Linus Morin, Pär Arlbranth, Niklas Olausson, Mikael Bohman, Greg Jacina, Patrik Juhlin.
....
Rättelse: En läsare var uppmärksam på statsen om Grillfors och Söderkvist. Givetvis är J18 och J20 de grabbar som tvingades börja om med VIK efter konkursen 00/01. Alltså var dåtidens planerade J18 och J20 grabbar de grabbar som bildade A-laget iom konkursen. E.prospects och svenska ishockeyförbundets historiska databas är missvisande i sin statistik. Bra att jag har läsare som har ögon och minnet med sig. Det kan gå lite för fort ibland när jag skriver, men nu var det uträtt. Det är bra att ni är med, fyll gärna på med fler minnen och tankar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Synd att du har sådan dålig koll på både Söderkvist och Grillfors.

Båda två har varit med ända sedan omstarten i division 2 säsongen 00/01.

Och de spelade således inte i varken J18 eller i J20, då juniorlaget (Hockeygymnasiet) var det laget som startade om i div 2!

-Hängiven Gulsvart- sa...

Fan, jag tänkte väll. På E.prospects så var det en förvirrande statistik som gjorde mig förvånad. Där står det nämligen det jag skrivit men det gick inte ihop med vad jag minns.

Vad som också är konstigt är att VIK ungdom inte finns med under 00/01 på svenska hockeyförbundets historiska databas utan enbart Västerås IK och VIK Västerås HK. Mycket märkligt.

Det står j20 på Grillfors men det kom upp för mig nu att du har rätt och att e.prospects är missvisande. Bra att du har ögonen med dig.

J20 = VIK Ungdom. =)