söndag 6 september 2009

AIK existerar inte på riktigt. En krönika byggt på "faktafel"














Bilden:
AIKs ekonomer samtalar?


Vänstra gubben till den andre:
-Finanschkrischen schveper över världen som en tyfon! Paniken på finaschmarknaden är total! Rena domedags-schtämningen.
- Shit! Tänk om bolaget kursar.

Hans Lindström
...
Onsdag den 28:e Juni år 2000 gick VIK Black Eagles i konkurs. Stora skulder i kombination med kronofogdens ovilja att tillmötesgå VIKs begäran om uppskov bidrog till att min kära klubb fick börja om på nytt i division två. Då handlade det om 5.6 miljoner kronor. Det var hela skulden. Fem komma sex miljoner svenska kronor.

Nio år senare uppdagas det att AIK ligger på ett negativt kapital på ca 8 miljoner kronor plus de tre miljonerna som Solna kommun kräver av AIK för sin träningsanläggning i Ritorp. Alltså mina vänner och bloggläsare har AIK ett negativt kapital på hela elva miljoner kronor. VIK Black Eagles begärdes i konkurs på ett negativt kapital på 5.6 miljoner.

Så här säger Curre Lundmark i Aftonbladet den 28:e Juni år 2000:
"Vi har inte lyckats få in alla pengar ännu. Men vi har via fakturor säkerställt att vi gott och väl har de pengar som skulle täcka skulden, säger Curt Lundmark."

Black Eagles hade kunnat ordna upp sig, enligt Lundmark som också säger att detta var hans bittraste dag i hans liv.

AIK bör be om ursäkt för sin existens och på eget bevåg dra sig tillbaka till den bakgård skiten hör hemma. Att AIK klarar sig undan fogdens vassa klor har inte att göra med att AIKs revisorer och räknenissar äger en alldeles egenartad talang för att bygga säkerhet i ekonomin. De har ju snarare bevisat motsatsen. AIK överlever på grund av att de är en stockholmsklubb och att stockholmsklubbar i allmänhet vilken sport det än handlar om har en speciell plats i journalisters och kommunbyråkraters hjärtan.

Stockholmsklubbarna favoriseras både i media och i andra sammanhang där andra klubbar stupat eller löpt gatlopp. Nationella tidningar skriver alltid rubriker efter stockholmsklubbarnas resultat. Gnaget nollade mot Kalmar, för att ta ett exempel. Det står aldrig, Kalmar vann enkelt mot AIK. Bajen slog Gefle, aldrig, Gefle förlorade mot Hammarby. Märk väl att samtliga stockholmslag för det mesta benämns med "bajen", "gnaget" och liknande.

Den här sliskiga och uppenbara favoriseringen gentemot AIK och deras inkompetenta bottenskrap till ekonomer får mig att skaka av ilska. AIK ska inte spela i Allsvenskan om lag och rätt fick råda och den här "stockholmsklubbarna behövs i elitidrotten annars dör allt" tänkandet försvann för några minuter.

Varje seger AIK gör i vinter kommer sätta avtryck och ge signaler åt andra klubbar att det lönar sig att fuska. Varje seger AIK gör i vinter är en seger skapad av fusk. Som en dopad sprinters resultat raderas från historieböckerna kommer också varje positivt resultat AIK gör i vinter raderas i mitt innersta väsen. Jag räknar ner tills den klubben vaknar upp till verkligheten och faller likt ett löv på hösten.

...
Källor.
Aftonbladet om VIKs konkurs.
Här

Svenska dagbladet om AIKs ekonomi.
Här

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas och tror att verkligheten kommer ifatt Solna AIK och då är konkursen ett faktum.Good bye Solna AIK ! Ni får börja om med nytt namn och i en lägre serie är anrika Bajen

Plock sa...

Den här texten är så full av faktafel att man blir smått road.

Degraderingen av AIK till Div 1 var det också ett gullande med STHLM? :o)

-hängiven gulsvart- sa...

Faktafel och faktafel. Det är ju konstaterat att AIK backar 11 mille. Sen att jag äger ett kategoriskt hat mot sthlmsklubbarna är ju en helt annan sak. =)

Att missköta en klubb så grovt bör ju leda till någonting tycker man. Aja.. vi får vänta till nästa säsong med att korka upp champisen.

Anonym sa...

Håller med om att det fan alltid är stora rubriker i tidningen så fort AIK, DIF eller Bajen är i farten. Aftonbladet o Expressen är ju fan tidningen som täcker hela sverige. Änåd fyller dom sina respektive sportbilagor med stockholmssport.

Micke sa...

Nej, du har ett riktigt grovt faktafel även i siffrorna. AIK:s hyresskulder på 2,6 miljoner är redovisade i bokslutet i år och INGÅR i de 8 miljonerna. Det framgår tydligt av den ekonomiska redovisningen på AIK:s officiella hemsida och har refererats även på många håll i media.

Salomonson sa...

Eftersom AIK redan har säkrat 5 miljoner från investerare i nya AB har man dessutom "bara" 3 miljoner kvar i reell skuld, alltså redan nere i drygt hälften av västerås konkursskuld.

Anonym sa...

Haha.. det är bara bögar och pedofiler som heter Patrik. Vilken är du?

ÄLSKA VIK sa...

Konkursen som drabbade VIK var fan skitbra. Klubben börjar om från Division2 till Elitserien. Lärt sig av sina misstag. Brostedt som gjort ett grymt jobb för klubben. Allt är bara PERFEKT. Nu, utan skulder, utan massa skit kan VIK ta ett ordentligt jävla kliv till Elitserien!!!

-hängiven gulsvart- sa...

Enligt min källa.
"Kommunens krav, via kronofogden, är en ny smäll för AIK-hockeyn. För en dryg månad sedan kunde SvD avslöja att AIK, trots sportsliga framgångar, gått med ett underskott för säsongen 2008-09 på drygt åtta miljoner kronor.

Nu läggs ytterligare nära tre miljoner kronor till klubbens börda."

Åtta plus tre är elva. Så jävla mycket faktafel är det inte om man utgår efter vilka källor jag hänvisat till. Den största skulden har varit upp emot 11 miljoner men Fogden lät AIK snygga till sina siffror. Varför kan man ju fråga sig.

Jag heter förövrigt inte Patrik och är varken bög eller pedofil. Å andra sidan heter jag David och det betyder "den älskade" =)

Anonym sa...

Det här är stor humor. En ilsken gnagare är en rolig gnagare.

Plock sa...

Din källa har tyvärr fel!

Dessutom är han känd som inbiten djurgårdare. En man med en agenda!

Jag lovar dig att Jorden är rund å inte platt, om du nu skulle hitta en "säker källa" på det senare. :o)

Anonym sa...

Så bara journalister som har en gnagares böjelser räknas som trovärdiga i detta fallet? =)

Olof Loklint sa...

AIK i alla ära, visst har de strulat till sin Ekonomi, och det på kort tid! Men, nästa inlägg i detta ämne bör rikta sig mot MIF!

Under 5-6 säsonger gick de back cirka 100 miljoner!

Men tack vare ständigt nya "lån" av Percy klarade sig klubben undan. Man kan fråga sig hur de kunde klara Elitlicens under dessa säsonger...

Så, käre Hängiven Gulsvart, nu vill jag se en rejäl slagsida riktad mot pågarna i söder...

Olof Loklint sa...

Menade själklart "bredsida", inte "slagsida"!

-hängiven gulsvart- sa...

haha.. jo vem vet. Nu får det dock dröja innan jag retar folk igen. Säsongen har inte ens börjat ännu. =)

Anonym sa...

Kronofogdens och framförallt ishockeyförbundets daddande med solna är ju ett direkt slag i ansiktet på alla andra klubbar som försöker och kämpar utan att dopa sig ekonomiskt.

Misslyckas solna att ta klivet upp till elitserien kommande säsong så kan man ju iaf hoppas på att det är tack och adjö för deras del... Men ni ska nog se att dem hänger kvar ett bra tag till