lördag 9 januari 2010

Mycket viktig information.


Supportrar måste organisera sig mot män som vill rasera svensk supporterkultur.
Citat:
Arga supportrar. Frustrerade supportrar. Ofta unga män som känner att "etablissemanget", klubbar, förbund, media inte förstår. Inte vill lyssna. Reaktionen när man upplever att beslut fattas ovanför ens huvud, när man upplever att man inte kan vara med och styra utvecklingen är naturlig. Man svarar med att protestera, med frustration och med ilska.

- Italien känns som ett skräckexempel där vi inte vill hamna i Sverige. Ägandestrukturen och utvecklingen under lång tid har lett till supportrar inte har några andra möjligheter att påverka än genom protestaktioner och kravaller. Något som endast fått sprickorna att växa, menar Eric Sjölin initiativtagare till foreningsdemokrati.se.

Vi som står bakom projektet foreningsdemokrati.se vill bidra till ett bättre klimat kring svensk idrott, inom klubbarna och på läktarplats. Vi tror att en av vägarna är att slå ett slag för föreningsdemokratin. En lika självklar grundsten i svensk föreningsrörelse som på många håll tyvärr insomnad. Redskapen för demokrati finns redan där. Men det gäller för supportrar runt om i Sverige att få upp ögonen och för föreningarna att bli medvetna om värdet av att uppmuntra demokratiska arbetsmetoder.

- Utvecklingen i Sverige de senaste åren är att traditionella supporterföreningar tappar mark. Unga supportrar ser idag i högre grad istället upp till alternativa grupperingar som saknar en demokratisk struktur. Vi vill få föreningar att inse att om de vill värna om och ta ansvar för unga supportrar så bör de arbeta med föreningsdemokrati och att tydligare låta dem bli en del av klubben. Men då måste man först ge rätt verktyg för att kunna påverka, Eric Sjölin igen.

En medlem i en förening som har lärt sig att använda redskapen inom föreningsdemokrati, det tror vi är en medlem som upplever sig vara en del av en större beslutsprocess. En medlem som därmed vill och kan vara med och ta ett större ansvar för utvecklingen kring sin klubb. Vi kan se många vinster man har vunnit i Tyskland genom att arbeta med föreningsdemokrati. Svensk fotboll genomgår förändring och viktiga frågor behandlas, då får inte klyftorna riskera att öka. Det är nu vi behöver förmedla redskap för demokrati och dialog. För bästa möjliga situation i framtiden.

Vi vill bidra genom:
www.foreningsdemokrati.se

Inga kommentarer: