fredag 26 juni 2009

Så har VIK klättrat.


Jag hade extremt tråkigt och gjorde en lite sammanställning över VIKs kurva under de år vi spelat i allsvenskan. Läs och begrunda.

VIKs klättring i Allsvenskan.

2002/2003 Allsvenskan Södra.
Västerås IK ungdom.
Slutar serien på sjunde plats med 39 poäng.
2002- 09 - 22 klockan 16.00 spelades premiärmatchen mot våra kära skogstomtar från Karlskoga. VIK ungdom spöade dessa med 4- 3 på straffar. Stefan Lundquist satte det enda målet.
Andra omgången vann VIK ungdom mot Arboga på bortaplan. Även detta på straffar. En ung Stefan Holmgren var en utav straffskyttarna som gjorde mål.
Tredje omgången spöade Oskarshamn oss nere i småland med 5 - 4 under ordinarie speltid. Sen gick det utför med flera förluster på raken. Bland annat i Örebro den andra oktober, 3 - 2 till kexen.
Västerås IK ungdom vinner 9 matcher av 28 i grundserien.
2003/2004 Allsvenskan Södra
Slutar serien med en 4:e plats med 59 poäng och tar oss till superallsvenskan.
Den 12 December 2003 åker VIK ner till det djupaste småland för att möta Nybro. En match som innebar, vid vinst, ett evancemang till superallsvenskan.
Förhoppningarna är stora. Nervositeten ligger tätt inpå och gör det omöjligt att tänka. Vid datorn sitter kanske hundratals VIKare och följer sitt älskade lag över internet. Det blir en angenäm vinst över Nybro med 6 - 2 och VIK var därmed klara för superallsvenskan redan andra året som ett allsvenskt lag. Det var kallt, långt under nollpunkten. Jag och en vän satt på bandyarenans läktare och drack folköl inköpt från macken intill. Det skulle bli en lång väntan tillsammans med ett hundratal VIKare som trotsade kylan för att ta emot spelarbussen. runt 2 på natten dök dom upp. Det var bengaliska eldar, raketer, sång och flaggviftande.
VIK slutade sen näst sist i superallsvenskan.

2004/2005
Västerås IK Ungdom missar superallsvenskan med 3 poäng upp mot fyran Bofors. Detta året spelade vi i allsvenskan Norra. Vi kan ju alltid glädja oss åt att vi i alla fall spöade Bofors i premiärmatchen på bortaplan med 3-1. Sebastian meijer, Jimmy Kraft och Patrik Ekholm var målskyttarna. Detta året spelade Tegs SK i våran serie. VIK får dock lira Play Off till kvalserien och skriver VIK - historia när VIK rent mirakulöst slår ut Rögle.

Först 3 - 1 hemma i ett kokande rocklunda. Sen kommer matchen alla VIKare minns som den svettigaste matchen i nutid. Även nu sitter det hundratals VIKare och biter på naglarna framför internet när de gulsvarta ska ta emot Rögle på bortaplan. En omöjlig uppgift, tycktes det. 0 - 0 står det efter tre perioder. Förlängning och upplösningstillstånd råder bland fansen. 67.54 minuter in i matchen åker Kenny Jönsson ut för en armbågstackling. 69.50 minuter står klockan på när Tobias Lundquist hittar Sebastian Meijer som sätter det förlösande första målet som innebär att VIK slagit ut Rögle på bortaplan. Total lycka.
Nyköping sket i det och slog ut oss sen senare. Men jag lever på Röglematchen än idag, även om jag inte var där.

2005/2006
Serien slås ihop och Norra och Södra tas bort. Nu heter serien bara hockeyallsvenskan med 15 lag. Gamla bekantingar som Skellefteå AIK, Hammarby IF och IFK Arboga är med och fajtas.
Här gör VIK en djupdykning och slutar rent katastrofalt på nionde plats när serien är slutspelad. Pelle Bäckman väljer att göra en Tornberg, lämna skeppet meddans man kan, för att träna Frölunda.
Tornberg kommer in som en riddare på vit springare men lyckas inte göra det omöjliga möjligt. VIK Västerås HK, som det så vackert heter vid den här tidpunkten, gör en floppsäsong. Kan nämnas att den här säsongen slås det näst intill rekord när det gäller matcher med kryss. 16 matcher spelas oavgjort. Tillsammans med Oskarshamn var VIK bäst på att spela oavgjorda matcher.

2006/2007
Den här säsongen skärper VIK till sig och går till Playoff. VIK slutar på 4:e plats med 88 poäng. Hela 9 poäng efter trean Leksand. Ett Leksand som vi mötte borta i premiärmatchen som VIK förlorade med 3 - 1.
Detta är också året vi har de tyngsta lagen som säsongsöppning. Leksand, Björklöven, Rögle och Södertälje. VIK förlorar samtliga. En poäng mot SSK då den matchen gick till förlängning.
VIK tar sig till PO1 där Nyköping snöpligt satte krokben för oss. Vi åker ut med ändan före efter att ha förlorat med 4 - 3 (förlängning) och sen 3-1 på hemmaplan. Vakterna skämmer ut sig i Nyköping och det blir tummult utanför arenan.

2007/2008
VIK når femte platsen och går till PO1. I PO1 slår VIK först ut Växjö Lakers med 2-1 i matcher. Sen tar VIK sig senare vidare till kvalserien genom att slå ut Borås med två raka matcher. Firandet tar aldrig slut och VIK går på pumpen i kvalserien och slutar sist.

2008/2009
VIK når målet med att komma trea i serien. Vi ser tydligt ur VIK hela tiden har vuxit under årens lopp. Vi får skriva vidare på VIKs CV och hoppas att vi någon gång i framtiden får skriva dit Elitserien.
Tills dess är vi med på tåget.

Källa: Swehockey.
Lite kuriosa:
Total standings från 1975 - 2010
VIK hockey ligger på 16 plats i sverige med 461 poäng.
Den som leder det totala poängflödet från 1975 är FBK som ligger på 2057 poäng.

2 kommentarer:

JMY sa...

Vill inte vara petig men Tornberg tog över först hösten 2006. Detta var precis timmarna innan hemmamatchen mot Oskarshamn för att vara exakt. Som VIK tog hem med 3-2 efter att man vänt 0-2 underläge i sista perioden.

Bäckman hade VIK hela säsongen 2005-2006.

-Hängiven Gulsvart- sa...

Bra att du klargjorde det. Satt länge och funderade över när Tornberg tog över och tog en chansning. =)
2006 ska det vara och inget annat.

Höll också på att missa PO matchen mot Rögle då den låg långt in i swehockeys statistik. Fick gräva en del. Hade skrivit klart allt när jag plötsligt kände att någonting saknades.

Hittar ni fler fel eller andra saker som ni minns som inte jag skrivit upp så skriv några rader.

Nu ska jag på stan.