torsdag 4 juni 2009

Rapport från Supports årsmöte.











Nu är säcken knuten. Nuvarande VIK Hockey supports styrelse har nu suttit i ett år och ikväll var det dags för årsmöte igen. Inte många kom, men dom som kom hade mycket att tillföra till dagordningen. Vi kan ju först konstatera att styrelsen är i stort sätt intakt sen förra året, minus en person som avgick tidigare under våren. Joacim Sjödal sitter kvar som ordförande ytterligare i ett år då han inte var valbar detta året.

Styrelsen 2009/2010
Men annars har vi en ny vice ordförande som är Magnus Eriksson (reseansvarig), kassör är fortfarande Pär Eriksson och som sekreterare har vi precis som förra året Mikael Eriksson. Det är bra och pålitliga grabbar. Ledamot är Niklas Koivisto (Tifoansvarig) som förra året satt som suppleant. Också Koivisto är en pålitlig och initiativrik människa som har många fina idéer om hur vi ska utveckla supporterkulturen kring VIK.
Suppleanterna är Mattias Westholm, Magnus Eriksson (den mindre) samt jag själv. En ny valberedare valdes och lotten föll på Daniell Karlsson. Han har varit med länge och har otroligt mycket att tillföra både gruppen och läktaren. Välkommen säger bloggen.

Skrämmande lågt medlemsantal.
Efter att ha trampat igenom de obligatoriska tråkigheterna som ett årsmöte kräver så tas det upp en del matnyttigt. Enligt verksamhetsberättelsen har VIK Hockey support bara haft 83 medlemmar det föregående året. Det är färre medlemmar än jag först trode. Det är en skrämmande låg siffra. Förklaringarna kan ligga i styrelsens beslut att höja avgiften för medlemskapet till 100.- förra säsongen, samt att det obligatoriska medlemskapet på bussresorna togs bort. En avgörande orsak är också att support föll bort tidigt i "säsongskortsdealen" med VIK under första ispasset.

I år har VHS bestämt sig för att ändra på den dåliga trenden. Support måste få upp medlemssiffrorna. Ordföranden Joacim Sjödal skriver i verksamhetsberättelsen:
Medlemsantalet måste upp om vi ska kunna hålla en fortsatt stark position som VIK Hockeys största supporterförening. Fler medlemmar behövs för att få en ökad tyngd i våra åsikter och argument.

Sänkning av avgiften.
Årsmötet beslutade enhälligt att sänka medlemsavgiften till 50:- igen. Men samtidigt ta upp det obligatoriska medlemskapet på våra bussresor. Detta kommer förhoppningsvis att leda till att fler människor väljer att gå med i support. Framför allt nu när vi bland annat kommer att satsa på resor som tex Örebro borta. Mer om resor längre ner. En ny säsongskortsdeal kommer att diskuteras med klubben och det diskuterades om VHS själva kunde stå för distributionen av säsongskorten till våra medlemmar invid våran egen läktare.

Första riktiga hymnen.
VIK Hockeys första riktiga hymn är nu på väg att bli verklighet. Till bloggens totala lycka. En man vid namn Peter Lindkvist tog för ett tag sedan kontakt med Joacim Sjödal via facebook och förklarade att han hade komponerat ihop någonting som kanske gick att använda. Sjödal bollade hymnen vidare till oss under säsongens gång och även klubbchefen Anders Eklund fick sig ett smakprov. Hymnen ska fungera på samma sätt som AIKs hymn, eller Hammarbys hymn. Att ena supportrarna i en hyllningssång till laget som vi älskar. Hymnen är riktigt bra och den kommer förhoppningsvis vara klar att börja lära sig vid första is passet. Bloggen ser fram emot detta med stora förhoppningar. Alla ni som ligger bakom hymnen har gjort ett jävla bra jobb.

Resor - Örebro i fokus.
Resor diskuterades och fokus för diskussionen var förstås Örebro borta fredagen den 16 oktober. Vi som har varit med ett tag minns förstås förra gången vi var i Örebro. Tio bussar och närmare tusen VIKare på plats i dåvarande Toyotahallen. Tanken är att försöka få så många bussar som möjligt till denna resa. Även om tio bussar kanske är i överkant så hoppas vi att vi i alla fall får med fler bussar än vad vi brukar. Det diskuterades om att börja leta efter sponsorer för denna resa så att VHS kan sänka priset så mycket som möjligt för enskilda medlemmar.

VHS kommer i fortsättningen att akta sig för alltför hårt subventionerade resor då föreningen under 08/09 gick runt 10.000 kronor back på resesidan, just tack vare subventionerade resor. Just dom gångerna VHS subventionerade resorna ansågs det berättigat genom argumentet: Få iväg en buss till varje pris. Nästa säsong kommer VHS vara mer restriktivare med detta på grund av de stora ekonomiska förlusterna.

Det ekonomiska läget.
Annars är det ekonomiska läget inom föreningen god. Om jag ska försöka mig på att läsa av kassörens tabell så har VIK Hockey support gott 10.529 kr plus. Det måste ju anses vara bra då vi i början av säsongen, om jag inte minns fel, räknade med plus minus noll. (Har kan ju någon kunnig gå in och rätta mig om jag har fel. Jag, siffror och tabeller är som Mikael Persbrant på schlagerfestivalen - fullständigt fel.)

Tifo utgifterna för det föregående året är 11.670 kronor. Dessa siffror talar sitt tydligaste språk. Att skapa en härlig inramning kring VIKs matcher kostar pengar och dessa pengar måste tas ifrån någonstans. Där är tifoinsamlingarna ett viktigt inslag. Att så många som möjligt ger en slant i tifohinken eller skickar iväg ett sms på tifogruppens sms - funktion. Hittills har det inkommit ca 400 kr i SMS - bidrag och nu ser vi att funktionen fungerar på ett bra sätt.
Så fortsätt att bidra. Varje krona är ett viktigt led i en färgsprakande supporterkultur på den gulsvarta läktaren.
Andra saker som togs upp:
*Support tackade våra eminenta klackvärdar för en väl genomförd säsong. Vi är mycket nöjda med grabbarna som kommer fortsätta även nästa säsong.

*Vaktchef Jonas kommer att sluta som vaktchef till nästa säsong. Ett tråkigt beslut då Jonas var en mycket kompetent människa som hade känsla för människor. Support har haft ett mycket gott sammarbete med vaktstyrkan genom Jonas som har lyssnat på oss och tagit till sig en del kritik på ett sakligt sätt. Året 08/09 upplever jag som det lugnaste året på den gulsvarta läktaren på länge och mycket tror jag har att göra med sammarbetet med vaktchefen Jonas.

*Det var 302 gulsvarta personer på läktaren i Nobellhallen när VIK knep direktplatsen till kvalserien. Imponerande. Det betyder att 200 pers tog sig dit för egen hand.

*Capoställningen är snart klar, redo att användas till nästa säsong.

Som avslutning kan jag citera Joacim Sjödal som skriver: Ishockey är roligt men tillsammans med hängivna fans är det underbart.
Med dom orden tackar jag för mig. Det blev lite långt men mycket av detta är viktigt att veta, även också för er som inte är medlemmar i VIK Hockey support men som funderar på att bli det. Vilka är vi, vad gör vi? Jo, detta händer och om du blir medlem så får du vara med på allt detta.

Väl mött.

7 kommentarer:

-Hängiven Gulsvart- sa...

Nu går det att kommentera inläggen utan att behöva skriva av kontrollsiffrorna. Bara å köra. Allt för dryga inlägg tas bort, men annars är det fritt fram.

Olof Loklint sa...

- Man tackar för en, som vanligt, mycket läsvärd rapport! Du har nu övertygat undertecknad om vikten av medlemskap.

Inom kort kommer därför VIK Support föräras tre nya medlemmar från samma familj - minst! (Får man regga hundarna?) Om så är fallet är vi sju på ingång!

-Hängiven Gulsvart- sa...

Härligt Olle. Du är ett föredömme som går i täten för det nya VIK Hockey support. Med hundarna vet jag inte.. men det går ju alltid att testa. =)

Tror att det här året kommer bli riktigt roligt.

Anonym sa...

Ingen åldersgräns på VIK Support än?
är två hängivna 15-åringar som vill åka med på resor.

021an sa...

vad jag vet finns det ingen åldersgräns på medlemskap i viksupport. Kan vara på resorna. ang. resor så törs jag inte säga vad för åldersgräns.

Anonym sa...

Det finns ingen åldersgräns i VHS på vare sig medlemskap eller resor.

Det enda kravet vi har är "Under 18, ingen alkohol" och det är vi stenhårda med.

Anonym sa...

okej tack för svaren! skulle verkligen var kul att åka med på resorna!

Vi ses!

mvh//