måndag 18 maj 2009

En stad - Ett lag - En passion, Del 3


Artikelserie:
VIK Hockey Support. En stad - Ett lag - En passion.
Del 3. Generationsväxlingens tid bäddar för GSU

För tre år sedan fyllde VIK Hockey Support det största rummet vid VIKs kansli på årsmötet. Det var då för tre år sedan VIK Hockey lade upp en hårdsattsande plan mot elitserien. Intresset var högt och deltagandet på årsmötet måste ha varit det högsta på den här sidan om milleniet. Styrelsen var påverkade av de positiva strömningarna och öppnade därmed upp för de nyare idéerna. Representanter för den nya läktargruppen valdes in i styrelsen som en gest av vänskap och tolerans - nu ska vi jobba tillsammans, inte motverka varandras syften.

I hopp om att de nyare idéerna skulle saluföras och nu äntligen accepteras av de ledande figurerna så ingick den nya läktargruppen i VHS som ett komplement till den äldre generationens fortsatta konservativa hållning. Dessa vackra ord höll inte länge och grupperna separerade ganska omgående och de ledande figurerna i VIK Hockey support fortsatte att hålla en stram attityd till de nyare influenserna på läktaren.

Motsättningen var tydlig, knappast perifer, och skall avhandlas som en del i VIKs läktarhistoria. Här startas en ny era och ungdomarna börjar ta för sig allt mer, till den dåvarande styrelsens stora förtret. Tillslut blev trycket för stort. Den dåvarande styrelsen hade inte längre mandat bland sina medlemmar utan förlorade greppet om klacken under bara nått år. Istället växte den nyare gruppen sig starkare, flera anslöt sig och började använda den nyare gruppens namn vind för våg. Gulsvart Ultras blev den nya inneflugan bland alla yngre hockeyälskare.

Den 4:e Juni klockan 19.00, 2008, var klockslaget. Elva personer deltog på VIK Hockey supports årsmöte. Den sista i raden av alla årsmöten där Pär Järnbring var ordförande. Tre år tidigare hade supporterklubben fyllt stora konferensrummet. Nu satt vi utanför en stängd restaurang, i en egenkomponerad ring och hörde på när samtliga i styrelsen avgick.

Från 300 till 100 på bara nått år, hur kunde det gå till?
Med den gamla styrelsens avgång försvann också medlemmarna. En bild målades upp om att Gulsvart Ultras hade tagit över, eller till och med kuppat sig in i VHS styrelse. Denna bild förstärktes också av hur gemene man i klacken påstod sig tillhöra just den gruppen. Namnet, inte grabbarna bakom namnet, tog över på läktaren och VHS försvann. VHS stod för betongkonservatism, GSU stod för det nya. I generationsväxlingens kölvatten attraherades folk mer av GSU än av VHS. Vid denna period blev läktargruppen större än supporterföreningen.

Idag har GSU medvetet gjort ett val. Idag är GSU grabbarna som ligger på betongen och målar flaggor timme efter timme. Det är dom som levererar Hockeysveriges fetaste läktararrangemang och så ska det också vara. Det är bra. Vi ska vara stolta över att vi har talangfulla människor som ger så mycket av sig själva för att vi ska få uppleva tifon av högsta klass i ABB - arena. VIK Hockey Support jobbar istället hårt för att återinföra det som VHS hade i början av 2000 - talet. Känslan av pånyttfödelse. När organisationens medlemmar trivdes ihop, gjorde saker ihop och kände gemenskap och samhörighet med varandra.

Det är som jag ser det tre faktorer som gjort det möjligt för VHS att tappa så många medlemmar.
*Generationsväxling och GSU hypen.
*Äldre generationen, Järnbringgenerationen, har valt sittplats idag och känner heller ingen samhörighet med den nya tidens läktarfilosofi.
*Nya VHS är unga och okända och verkar inför en ännu yngre supporterskara som dock inte är så många.

Hur ska då VIK Hockey support vinna tillbaka sin styrka?
*Genom att en gång för alla reda ut begreppen och styrka vari skillnaderna ligger mellan GSU och VHS för allmänheten.
*Genom att VHS har en fortsatt god relation med klubbledningen och kan genom detta också erbjuda sina medlemmar vissa förmåner i samarbete med klubben.
*Genom att VHS börjar synas mer på webben med kontinuerliga uppdateringar på sin hemsida men också genom intern information på medlemsforumet.

Syftet med denna artikelserie var att låta er förstå betydelsen av en stark och välfungerande organisation och hur viktigt det är att vi alla hjälps åt. Tillsammans. Att VIK Hockey Support lever igen, efter några år av passivt vanstyre. Att den nya tiden är här och att läktarfilosofin vurmar starkt för en färgsprakande och livfull supporterkultur där alla är välkomna att delta. Ung som gammal.
Det centrala är VIK. Klubben vi alla älskar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Your own write-up feаtureѕ establіsheԁ useful
to us. It’s really helpful and yоu're clearly very well-informed in this field. You get opened my own eyes for you to numerous thoughts about this kind of subject matter together with intriquing, notable and sound content material.

my web blog: buy Valium
Have a look at my site Valium