torsdag 6 november 2008

Vilka jublar längst på Fredag?


Två lag som det inte riktigt lossnat för än. Två lag som kanske borde presterat bättre. Den ena återfinns på 6:e platsen i tabellen, den andra harvar på 9:onde plats. Två lag som borde vara med i toppen från början. På fredag möts dem, Björklöven och VIK, i en tevesänd match uppe i Umeå. Och precis som VIK har också löven det stora problemet med folk som inte vill se den hockey som det just nu bjuds på uppe i Umeå. Gratis entré för dem som iklär sig grönt och vitt ska tydligen vara lösningen. VIK ska ha ett möte om hur klubben kan vinna tillbaka Västeråsarnas hjärtan, positivt på ett sätt.

Flera aktörer är inbjudna till detta av ledarstaben inkallade möte. En viktig fråga. Något som är än mer viktigare än byråkratiska möten, skvaller över kaffet eller visionära drömmar om hur VIK, klubben i mitt hjärta, ska på ett kommersiellt sätt återta publiken till ABB - arena, är frågan om hur VIK ska vinna matcher, och orka lira hela vägen. Om tränarstabens ansvar och skuld i lagets många skitmatcher. Om bristande engagemang hos flera spelare. Om Popovics verkligen tillför laget det som VIK hade som vision att han skulle tillföra. Allt det där vill jag ha svar på innan vi börjar diskutera hur vi ska få fler folk till templet.

Folk vill inte se ett VIK göra ett halvhjärtat jobb ute på isen och förlora för att sen läsa att tränarna trots allt är nöjda. Folk vill inte se halvhjärtade förluster som försvaras av en ledare som verkar tappat lite av sin glöd. Folk vill inte se tre tränare i båset som talar i munnen på varandra kors och tvärs så att spelarna blir alldeles snurriga ute på isen och gör dem mest konstigaste sakerna. För konstiga saker händer inne på ABB - arena Nord och det är nu dags att reda ut vart felet ligger.

Sen hittar publiken tillbaka oavsett radioreklam, flaggor på bussar eller jippon med ointresserade spelare. Folket i Västerås vill se hjärta, vilja och hedersfulla segrar, men också hedersfulla förluster. Svårare än så är det inte Eklund, Rohlin, Bersa och allt vad dem där uppe heter. Svårare än så är det inte. Men tanken är god.

Om vi gulsvarta supportrar skall vara dem som jublar längst på Fredag så krävs det av VIK något extra. Att matchen sänds på teve är knappast att se som en fördel för VIK som brukar klappa ihop inför kameralinserna. Borta uppe i Umeå är förstås också alltid tufft. VIK måste höja sin lägsta nivå många snäpp för att ta hem bataljen. Jag kommer följa matchen framför teven med en kall öl i handen.


"Acti labores jucundi" - Ljuv är mödans lön.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivit,precis som jag också känner och tycker