lördag 31 maj 2008

Allsvenskan - en farmaliga.









Noll kronor för Backlund...

1.3 miljoner svenska kronor till VIK är på väg att förloras, enligt vlt.se. Om inte Tjeckien skriver på NHL - avtalet som betyder att klubbar har rätt till kompensation för förlorade talanger som väljer att gå till NHL - så får VIK noll för Mickael Backlund. Från 1.3 viktiga sköna miljoner till ingenting, noll, nada. Skandal.

Jag har länge befarat och sett en utveckling inom svensk ishockey där de allsvenska lagen, bortsätt från Malmö och Leksand, har förvandlats till plantskolor för dem mer etablerade elitlagen. Allsvenskan har inte mycket att stå emot rent ekonomiskt och därför riskerar hela serien att bli en farmaliga där hårt sattsande klubbar blir av med sina talanger just därför att de inte har råd att ha dem kvar. Att bli ersatt för dessa förluster borde vara en självklarhet.

Elitsattsande klubbar som Västerås IK med flera drabbas enormt av detta system som enbart gynnar de redan etablerade lagen och som slår tillbaka de allsvenska lagen som har som mål att spela i elitserien.

Nu gick visserligen Rögle upp med en budget på ca 15 miljoner kronor, ingen stor summa om vi räknar med Leksand och Malmö som bägge har finanser som sträcker sig upp mot 50 miljoners strecket. Och som vi vet så har både Leksand och Malmö floppat rejält, trots de senaste årens ekonomiska storsattsningar. Skillnaden är väl att Leksand och Malmö har råd att vårda sina talanger, meddans lag som VIK snällt måste släppa ifrån sig två av Sveriges mest lovande juniorer - av ekonomiska skäl. Som en liten tröst så kommer VIK få 1.3 miljoner för Patrik Berglund.

Nej något måste göras. Meddans VIK jobbar hårt med sin ungdomsverksamhet så sitter klubbar som till exempel Färjestad, som svikit de svenska ungdomarna, och spanar över andra organisationers ungdomsverksamheter. Det är sjukt. Mycket sjukt.


Inga kommentarer: