tisdag 30 mars 2010

Demokratin urholkas när medlemmarna nobbar årsmötet


Igår satt jag med VIKsupports ekonomiansvarig och diskuterade föreningens ekonomiska utsikter för den gångna säsongen. Ingen rolig siffra som han presenterade. Tyvärr gick inte resan till Leksand så som föreningen hade kalkylerat vilket bara där försvann många tusen.

Det är tråkigt då det här med förskottsbetalning tidigare varit lite av en bromskloss för att få iväg resor. Därför testade vi andra grepp inför säsongen 09/10. Bort med förskottsbetalning och inför betalning på plats men behåll den bindande bokningen. Detta lyckades väl under resterande av säsongen efter örebroinvasionen, som var den sista resan med förskottsbetalning. Faktiskt över förväntan. Att detta skulle hålla i sig även över den sista resan var därför på något sätt väntat. Men så blev det tyvärr inte.

Detta kommer nog tyvärr leda till att vi i förlängningen kommer att återinföra förskottsbetalningen men om det verkligen blir så vet jag inte. Detta får bli ett styrelsebeslut och ingenting som jag ska sitta här och skriva om. Men så är det ibland. Det blir inte riktigt som man har tänkt sig och då får man ta det, göra något utav det och gå vidare.

Ytterligare ekonomiska prognoser får support själva redovisa under årsmötet som ska hålla nu i slutet på Maj om jag inte minns fel. Jag råder er alla att komma på årsmötet för att ni ska få en inblick i föreningens arbete och hur saker och ting utvecklar sig. Föreningsdemokrati har det talats om under hela säsongen. Det är dags att våra egna medlemmar börjar fundera på vad det begreppet betyder.

Att det gång på gång sitter samma tolv på årsmötena år efter år gynnar knappast föreningsdemokratin. Den snarare urholkas kraftigt. Med ett medlemsantal på ca 350 medlemmar där årsmötet enbart besöks av styrelse plus två tre medlemmar så kan ni räkna efter själva hur pass snedvridet den demokratiska modellen ter sig.
Finns inte engagemanget att komma på den för medlemmarna viktiga årsmötet så finns det heller inte skäl nog att stå där på läktaren och gnälla på beslut som är tagna på årsmötet.

Detta är farligt med tanke på vad som rent hypotetiskt kan beslutas på en stämma som besöks av 1% av medlemsantalet. Men jag tror inte att folk förstår vikten av detta. Även om det inte finns så mycket att besluta om så räknas eran närvaro som röster och de beslut som tas får en starkare demokratisk grund att stå på. Detta är viktigt nog för den trovärdighet som föreningen sen ska föra vidare uppåt mot klubbledningen.


Vad finns det att ha synpunkter på? Du kan ha synpunkter på allt. Hur föreningens sköts. Hur ekonomin sköts? Hur rutiner och regler kring hanteringen av resor, papper, pengar, events sköts och hur det istället bör skötas bättre. Ni kan väcka frågor, rösta på den styrelse ni vill ska styra föreningen eller bara ställa frågor till styrelsen. Allt detta är förbehållet er medlemmar. Men väljer ni att stanna hemma så finns det heller inte utrymme för att sen klaga. Då är det redan för sent.

Detta kommer då med all säkerhet att upplevas som om viksupport är toppstyrt, att bara några få bestämmer. Men så är det ju inte. De beslut som tas, tas på ett årsmöte med de närvarande. Om det sen är 12 eller 350, spelar mindre roll. Besluten måste tas. En ny styrelse måste formas. Men för demokratins skull är det inte bra. Verkligen inte bra.


Så håll ögonen öppna på viksupports hemsida om ni är intresserade av att göra skillnad. Årsmötet kommer annonseras ut i god tid.

Inga kommentarer: