söndag 6 juli 2008

Supporterordboken.

Det här kommer ni att få se i vinter...

Säsongen närmar sig med stormsteg. Supportrar såsom spelare förbereder sig förfullt. Men för den oinvigde eller de övriga supportrarna som inte riktigt ser vad som pågår bakom kulisserna kommer här en liten ordlista som tål att tänkas på under säsongens gång 08/09.

Tifo:
från italienskans tifosi. Tifo är när ett lags supportrar hyllar sitt lag genom att göra läktararrangemang. Större, mer genomarbetade arrangemang kallas koreografier. Tifoarbetet utförs oftast av lagets tifo-grupp eller ultras. Det kommer sattsas på tifon i vinter så håll ögonen öppna.

Kaostifo:
Ett tifo med konfetti, crepe eller kvittorullar och flaggor. Namnet kaos är för att det ser rörigt och kaos ut. Det är inte ovanligt att kaostifon innehåller delar av allt. Den vanligaste formen av Tifo i ABB - arena.

Halsdukstifo:
Ett tifo där halsdukar som fansen har med sig hålls utsräckt vågrätt. Detta Tifo brukar mer eller mindre användas av mitt i matcherna och ofta samtidigt som en ramsa. (Gulsvart tjalla la la, melodi. Go West - Pet shop boys).

Flaggtifo:
Ett tifo bestående endast av flaggor. Den här formen av tifo kan bli riktigt snygg om man har tillräkligt många flaggor. Flaggtifon har även det genomförts på R/S, men med skiftande resultat. Tifoansvarig i VHS filar på flaggtifo - håll ögonen öppna.

Ultras:
Eftersom begreppet Ultras är så omdiskuterat och splittrat måste jag även ta upp det här i supporterordboken.
Ultras kallas de delar av supportrarna som på fotbolls/hockeyläktarna stöder sitt lag på det mest aktiva sättet. Detta gör man främst genom sång, hoppande och tifoverksamhet i alla dess former. Klubben och gruppen går hand i hand. Man visar sin kärlek till klubben genom gruppen.

Inga kommentarer: