söndag 20 juli 2008

Hotet mot ishockeyn




Dem har flera saker gemensamt, maktens män. I korridorer mellan svettiga omklädningsrum står dem och avnjuter sina köpelag och smider planer för svensk hockey. Större arenor, fler jippon, marknaden styr, det kapitalistiska systemet penetrerar den ädla hockeysjälen och raserar dess charm. Hockeyn i landet Sverige är inte vad den har varit. Det finns män som står bakom svensk ishockeys långsamma död, män som Percy Nilsson, Håkan Loob och Mats Ahdrian. Dessa tre, tillsammans med en bunt andra illusionister och dräglande ekonomer, kommer, om deras viljor vinner kampen, att ta död på klubbmärken och hockeysjälar.

”Det är alldeles för mycket sport inom idrotten”.
Percy Nilsson levererar detta odödliga citat och hade det varit någon annan än Percy som fällt dessa ord så hade jag sett det som humor. Nu är det inte så. Percy Nilsson, mannen som langat 60 miljoner kronor över Malmö Redhawks under en treårs period, anser att idrott är business. Att en hockeyklubb är som vilket företag som helst. Malmö Redhawks kunde lika gärna heta ABB, Volvo, Flextronics eller något annat storkapitalistiskt och pampigt. Detta är farligt.

Vi supportrar, vi som älskar vårat lag och sjunger för klubbmärket, är bara statister i denna nationella kris som i dagarna utspelar sig i hockeystäder landet runt. Lag bolagiseras, arenor byggs och byter namn till någon maträtt eller kexpaket, ståplats försvinner mer och mer och kvar av hockeyns själ finns i stort sätt ingenting. Det är inte frågan om om, utan när ett lag byter namn till Volvo IK , eller Coop BK.

Vi som är emot den modernas ishockeyns utveckling måste alltid och hela tiden motarbeta en utveckling som skapar till att urvattna klubbens historia. Våran klubb är inte till salu, supportrarnas kärlek är ej förhandlingsbar. En uppmaning därför till maktens män – sluta pissa på era fans.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant så sant.

Mot den moderna ishockeyn!

Ninni83 sa...

du borde bli bättre med uppdateringen här =)