lördag 6 september 2008

Krönika - vi summerar läget.




Försäsongen har löpt relativt smärtfritt för våra kära gulsvarta. Inga skadade spelare rapporteras för utom den då sen tidigare skadade Johan Thalberg. VIK har producerat mål, skapat lägen ur situationer som förr aldrig skulle kunna skapas. VIKs försäsong har nog aldrig sett så här bra ut sen omstarten i division två för 8 år sedan. Vi som vart med från början och även under de hårda och mycket plågsamma åren innan konkursen kan äntligen andas ut. VIK är på G nu. VIK är på gång. Även om försäsongen bara är en form av upptrappning av vad som komma skall, så kan jag endå säkert säga att VIK mår i dag utomordentligt bra.

Ska vi ge oss in på förklaringar och analyser så väger ett namn tungt. Johan Tornbergs energi och engagemang. Hans fullständiga förmåga att ta till sig spelare och få dem att känna sig behövda, speciella och samtidigt som en del av en fullkomlig grupp. Hans förmåga att tända eld ur en ytterst liten gnista har få tränare begåvats med. Tornberg kom som en frälsare och blev den tändvätska som VIK så desperat behövde under Per Bäckmans underpresterande år.
Men inte bara Johan Tornberg utan också sportchef Leif Rohlin har med sitt goda kontaktnät och välvårdade rykte hockeysverige runt om skapat ett lag som idag mycket väl kan kunna gå upp i elitserien. Leif Rohlin är inte bara en affärsman, han är en strategiker och vet hur man på bästa sätt skall bygga en organisation där spelare väljer att skriva på för och spela för. Att Rohlin lyckades få Ahlbrants kråka på ett kontrakt när Leksands IF och allehanda mer pengastarka lag flörtade med honom måste ses som årets prestation. Att erbjuda den forne NHL hjälten Peter Popovics ett tränarjobb måste i sammanhanget också ses som ett mer strategiskt välplanerat verk ifrån Rohlin och Eklund. I VIKs yttersta närhet, i dess innersta organisation, har vi alltså tre forna landslagsspelare i toppklass. Vilken spelare som hälst skulle kunna överväga att gå till oss. Bara därför.

En tändvätska som gett energi till hela laget är lagets nyförvärv som kommit in med buller och bong, fått upp lagets totala moral. Jag ser inte bara ett mer fantasirikare anfallsspel, utan också en mer beslutsammhet från backarna. Backlinjen har annars varit den del av VIKs lagbygge som varit som en akilleshäl. VIKs backar hängde inte med förra året och några spelare som annars varit VIKs stöttespelare lirade långt under sin förmåga. Men nu känns det som om såren är läkta och allt har bara blivit bättre. Skotten viner från blå, tunga skott. Tacklingarna, positionsspelet, spelvändningarna. Allt.

Imorrn möter vi AIK i säsongens sista träningsmatch. Jag är mycket nöjd så här långt och läser man på AIKs hemsida verkar dem vara trötta. Matchen imorrn blir bara en formalitet. Om 11 dagar smäller det. Va med från början - för nu kommer det gå undan.

Inga kommentarer: